Småskolen feirer «Samefolkets dag»

Det er samenes nasjonaldag som feires med stasjonsundervisning, verksted og båltur. En av elevene har samiske røtter.

Tekst og foto: Silje Kimberlee Kulleseid

Barna i 1.-4. klasse får et lite innblikk i samenes historie når de i dag, 6.februar feirer samenes nasjonaldag. Samene som er europas nordligste urfolk, kaller denne dagen for «Samefolkets dag» eller «Samisk folkedag». Dette markeres flere steder i Norge deriblant på Ryenberget skole.

Har gått i samisk barnehage

-Det er en fin dag i dag, sier Jonah, elev i 3.klasse.

Mens han sitter inne og fletter et armbånd i fargene til nasjonalflagget, siterer han leverpostei, brød og barnehage på samisk.

-«Vuoivvasmeastu» betyr leverpostei, «láibi» er det samme som brød, tror jeg og «mánáidgárdi» betyr barnehage, sier Jonah.

Han legger til at han gikk i samisk barnehage som liten på Tøyen. Han har en far som er samisk og en mor som er finsk. I dag har han tatt med seg sin hvite nasjonalkofte, samedrakt og sko i selskinn for å vise det frem til de andre elevene.

Stasjonsundervisning og aktiviteter

Småskolen markerer denne dagen ved å være delt inn i ulike stasjoner med undervisning, aktiviteter og verksted. Den ene halvparten er inne for å flette armbånd, fargelegge nasjonalflagget og hører om samenes historie. Resten av gjengen er ute for å gjøre uteaktiviteter, som å spikke pinner, kaste lasso og høre på eventyr rundt bålet.

– Det er fint med stasjonsundervisning i dag, sier Isabella i 4.klasse.
Klassekameraten, Immanuel legger til at det er gøy å flette armbånd i fargene til det samiske flagget.

Kontaktlærer i 3.klasse, Grete Redse underviser barna om samenes historie. Hun forteller dem at nasjonaldagen deres feires nesten på samme måte som vi feirer 17.mai.

-De synger nasjonalsangen, spiser god mat og bærer flagg og nasjonaldrakten. Den viser hvem familien er og hvor du kommer fra, legger hun til.
Første gangen nasjonaldagen ble feiret var i 1993.