Regler for å søke fri

Skolen er restriktiv med hensyn til å innvilge elever permisjon i skoletiden.

Skoleåret inneholder 190 dager. Dette tilsvarer 190/365 av året eller 52 %. Mer og mer av skolearbeidet gjøres i skoletiden, og lærerens rolle blir i større grad en veilederfunksjon. Den veiledningen må nødvendigvis gis i en klassesammenheng der man sammen med og samtidig med andre elever arbeider med de aktuelle emner og problemstillinger. Skolearbeidet er også en øvelse i og en nødvendig trening i å samarbeide både om fag og om sosial tilpasning. Er en i gruppen borte, oppstår et tomrom som ikke uten videre kan erstattes av andre.

Fravær går både utover eleven selv, de andre i klassen og kan medføre ekstraarbeid for læreren. Ved å være tilbakeholdende her vil man være med på å oppdra de unge til pliktoppfyllende frammøte på arbeidsplassen, i dette tilfelle skolen.

1. Bare tungtveiende grunner
Skolen er restriktiv med hensyn til å gi fri. Det er bare foreldre/foresatte som kan søke. Utgangspunktet er at man søker om fri når særlig tungtveiende grunner gjør det nødvendig.

Slike grunner kan være:

• Viktige velferdsgrunner der familiens samlede behov må gå foran elevens og skolens behov.
  • Engasjement i sammenhenger der man allerede fra før utgjør en uunnværlig del og har en funksjon som vanskelig kan erstattes.
  • Alternativ undervisning. Deltagelse i virksomhet som kan tjene som alternativ til den vanlige undervisning.

2. Hvem kan gi fri?

• Faglærer kan gi fri i sin time for enkeltelever.
  • Kontaktlærer kan gi fri inntil en dag.
  • Rektor kan gi fri inntil 3 dager.
  • Permisjoner utover 3 dager skal behandles av skolestyret. (Skolestyret har vanligvis møte en gang i måneden.)
  • Når det er forsvarlig, kan styret gi den enkelte eleven permisjon i inntil ti skoledager (jf. Privatskoleloven § 3.13). Departementet er klageinnstans.
  • Dersom foresatte velger å ta eleven ut av skolen, enten uten å ha søkt, eller uten å ha fått innvilget (hele) sin søknad, vil eleven få ugyldig fravær for den delen av søknaden som eventuelt ikke er innvilget. Etter to ukers ugyldig fravær mister eleven skoleplassen.

Stort fravær eller store mangler med hensyn til utført skolearbeid kan være grunn for avslag.

3. Søke i god tid
Søknader skrives i eget skjema og leveres i god tid i forveien slik at det er mulig å foreta en helhetsvurdering, og eventuelt innhente nødvendige opplysninger. Det er foresattes ansvar å søke så tidlig at uheldige konsekvenser av et eventuelt avslag kan unngås.

Skjema for søknad om permisjon finner du her: Søknadsskjema elevpermisjon (PDF: 116 kb)